Hírek – News

A jövőben felejtős lesz Apple termékeket lopni

iphone

Megunta az Apple, hogy időnként fizetés nélkül, sietősen távoznak üzleteiből.

US Patent & Trademark Office

Ezzel a “módszerrel” többnyire iPhone készülékek kerültek ki az Apple rajongók mekkájának számító, olykor akár több szintes áruházakból. Taktikát vált az Apple és egy új szabadalommal léphet a piacra, melyet a Patently Apple mutatott be a napokban. Az új vezeték nélküli eszköz-biztonsági rendszer bevezetését követően értemetlenné válik maga a lopás.

 

Hogyan működik?

A szabadalmi leírás szerint az iPhone készülékek egy üzenetet küldenek az előzetesen megadott személyeknek, ha egy előre meghatározott területen kívülre kerülnek. Magának a területnek a határvonala lehet maga az üzlet fala, ajtajai, de lehet akár az eladótéren belül is egy terület. A több beállítási lehetőség közül talán a legizgalmasabb az időfaktor lesz; azaz mennyi idő után aktiválódjék a figyelmeztetés…(?)Maga a szabadolom egy többlépcsős vezeték nélküli eszköz-biztonsági rendszer, amely letiltja az eszközöket, melyek úgy hagyják el az üzletet, hogy nem fizették ki. Amint  a tolvaj (vagy egy potenciális vevő, aki nincs tisztában a készülék eredetével) megpróbálja használni az eszközt, figyelmeztető üzenetet kap a kijelzőn és ezzel egyidőben az iPhone több ponton is blokkolva lesz, így használhatatlanná válik.

A szabadalom szerint amennyiben például maga az iPhone bizonyos idő elteltével sem “tér vissza” az adott terüetre -ahonnan eltulajdonították-, megpróbál egy úgynevezett vészhelyzeti üzenetet továbbítani, melyben megadja (földrajzi) helyzetét. Mindezt teszi bármely nyílt wifi hálózaton, mobilkapcsolaton, Bluetooth-felismerési üzeneten vagy egyéb, hasonló lehetőségeken keresztül.

Kihívás

És pont az ok, amiért imádjuk az Apple bemutatótermeket lehet a legnagyobb kihívása ennek a szabadalomnak. Azaz mivel elég sok termék érhető el szabadon az Apple üzleteiben, akár órákat lehet ott tölteni a termékek kipróbálásával. Néha csak a kezünkben tartjuk, néha sétálunk, keresve a hozzáértő személyzetet vagy a személyt, akivel együtt érkeztünk. És ez az a pillanat, mikor  lehet, hogy el fogjuk hagyni -akár az üzlet falain belül- a kijelölt területet, miközben a készülékek mozgása nem irányul lopásra.
A szabadalom szerint a határvonalak beállítása előzetesen történik minden egyes készülékhez egyedileg hozzárendelve, így mikor bárki -beleértve akár a saját dolgozót is- mozgásba hoz egy készüléket pl. egy iPhone-t, átlépheti az előre kijelölt területet. És itt jön be az időfaktor. Mennyi időt kap a készülék a “visszatérésre”? Pontosan mikor aktiválódik az előre beállított biztonsági protokoll…(?)

Mikortól?

Ezek a lehetőségek egyelőre még csak, mint szabadalom vannak jelen, de ahogy mondani szokás; “Ami késik, az nem múlik”  Az biztos, hogy az Apple sokat spórolna, ha ezeket meg is valósítaná a közeljövőben. Éretsülésünk szerint mindezidáig nem jelentették ba a szabadalom megvalósítását.

Az alábbi videón jól látható egy ilyen eset, melyet az ABC News tett közzé.

Almost $30,000 of Apple products stolen in brazen Apple Store robbery

In less than 30 seconds, four suspects make off with $27,000 worth of gadgets from an Apple Store in California. https://abcn.ws/2u7IZtx

Közzétette: ABC News – 2018. július 10., kedd

Küldés
Olvasói értékelés
5 (3 )

anikoCsrMz

Hozzászólás hozzáadása

Kattintson ide, ha hozzászólást szeretne küldeni

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .