Riasztórendszerek Tesztek

AJAX vezeték nélküli riasztórendszer

ajax

Szerelem első látásra, egy okos, könnyen mobilizálható feketével. Ő az AJAX, Európa legelismertebb vezeték nélküli biztonsági rendszere.

Eddig azt hittem, szerelmes csak a nagy Ő-be lehetek. Aztán kiderült, hogy az igazán dögös autók és motorok is megdobogtatják a szívemet. És naná, hogy van közöttük egy, a mindenek feletti 🙂
Aztán az Élet úgy hozta, hogy megismerkedtem egy intelligens, ráadásul vezeték nélküli riasztórendszerrel. Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem, mikor meghallottam a riasztó szót, utolsó emlékképem derengett fel, amikor is előre meg kellett határoznom, hogy hol és milyen érzékelők legyenek és kb. mit tudjon maga a rendszer.

Rögtön tudtam, hogy ez valami más lesz, hisz már a neve is jobban tetszett, mint előtte bármely más rendszer elnevezése. Rövid elnevezés,  nevünk kezdőbetűje megegyezik és nem utolsó sorban egy 1900-ban alapított holland klub nevével is azonos, akik eredményeikre méltán lehetnek büszkék. Nem volt nehéz dolgom, azonnal megjegyeztem. AJAX.

Múlt

Akkoriban kutya és macska is volt a háznál így magától értetődő volt, hogy olyan rendszerre lesz szükség, ami képes “kezelni“ azt a helyzetet is, mikor a négylábúak – kertesházról révén szó- bent éjszakáznak vagy akár napközben is bent maradnak pár órára. Remek szakemberek segítették a döntést, a vezetékezés a falon belül még időben elkészült és igazán nem mondhatom, hogy a rendszer nem végezte jól a dolgát. Egy bökkenő volt csupán, mégpedig az, hogy mikor az életvitelünk változott és vele együtt a riasztórendszert is másképp szerettük volna használni a telepítőket kellett kihívni az átprogramozáshoz.

Igaz, emlékszem olyanra is, mikor telefonos távirányítással én magam “írtam át“ a kódokat. Természetesen a telepítőknek nem kellett azon izgulniuk, hogy legközelebb nem lesz rájuk szükség, mert körülbelül a második instrukciónál elveszítettem a logikai fonalat és onnantól robot üzemmódban nyomogattam a falra erősített kezelőpanel gombjait. Pár perc elteltével a művelet sikerességét néhány pittyegés nyugtázta, na meg persze a próba is igazolta, hogy milyen ügyesen lehet szakmai instrukciók alapján egy egész riasztórendszert nyomógombok helyes sorrendben történő megnyomásával átprogramozni. Csupán azt a mindkettőnk számára optimális időpontot kellett megtalálni, mikor én a nyomógombok mellett állok, a telepítő pedig tud rám időt szánni.

Ezek azok a képek, melyek eddig a pillanatig pavlovi reflexként villantak fel az agyamban, ha csak meghallottam a “riasztó“ szót. Természetesen nem követtem figyelemmel eme iparág fejlődését, de ennek olyan egyszerű oka van, minthogy egy következő ingatlanba való költözés esetén –melyet nem tégla állapotban vásárolsz meg- adott helyzet fogad; vagy van vezetékes riasztórendszer vagy nincs. Ha nincs, fontolóra veszi az ember, hogy mennyire akarja szétvésetni a falakat, avagy jön a megalkuvás: külső kábelvezetés csilli-villi takarással. Hát ez utóbbi nem dobogtatja meg a szívemet, az előbbi pedig néha inkább az odázást segíti és nem a gyors döntést

Jelen

ajax-okos-riaszto
AJAX

És akkor jött az álom megvalósulása. Egy riasztórendszer, ami okos. De mit jelent az, hogy okos? És mi az, hogy vezeték nélküli??? Nos igen, van ilyen és elérhető bárki számára. Nem, nem kell érte vagyonokat fizetni és valóban, az előre- vagy utólag történő vezetékezést is el lehet felejteni. Óriási! Már ennél az információnál kezdtem kedvelni, de az igazi katarzis akkor jött, mikor megláttam. Aki ismer tudja, hogy a műszaki dolgok fekete színben jönnek be. És hát mondanom sem kell, hogy ez a riasztórendszer elérhető fekete színben!! (Elérhető még fehérben is, de az engem annyira nem villanyozott fel a fent említett okból kifolyólag)

Az AJAX rendszer

ajax-riaszto
Okos kapcsoló

A tudása lenyűgöző, ahogy az is, ahogy a fekete alapon a kellemes zöld fény világít az érzékelőkön és a központi egységen. Igaz, az érzékelők kizárólag élesített állapotban, mozgásra mutatkozik e két színt egyszerre, de a HUB-on, azaz a központi egységen folyamatosan zöld színnel világít az AJAX felirat. (Természetesen beállításkor, teszt állapotban is látható valamennyi zöld fény az érzékelőkön)

A zöld fény erősségét állítani tudjuk. Erre akkor volt szükségem, mikor mint egy gyerek, aki együtt akar aludni a frissen kapott ajándékával, én is akartam látni sötétben, elalvás elött, ezt a művészi designnal bíró high-tech szerkentyűt. Aztán kiderült, hogy Ő meg annyira akarja láttatni magát, hogy nem tudom levenni a szememet róla és így aludni se.

Még sokáig tudnék áradozni külső megjelenéséről, de a belső (tudás) sem semmi.. és mint tudjuk, a külső megfog, a belső megtart.

Természetesen ez a rendszer is rendelkezik fali kezelőpanellel. Érintés vezérelt, vezeték nélküli, LED-es és gyönyörű.

Ha nem feltétlenül akarjuk tudni, hogy ki és mikor lépett be vagy hagyta el a rendszer által figyelt ingatlant, a riasztórendszer kezelésére bőven elégséges lehet a telefonunkra letöltött applikáció, kiegészítve egy távirányítóval arra az esetre, ha a telefonunk nincs nálunk vagy lemerült.

Minden, a múltban már megszokott funkcióval, amit eddig egy riasztórendszertől megkaptunk rendelkezik, de természetesen tudása jóval túlmutat azokon; igazán közel hozza a jövőben rejlő lehetőségeket.

Jövő, ami már megérkezett

space_control_black
SpaceControl

Az AJAX mérnökei saját applikációt fejlesztettek, melyet a már megszokott helyekről (App Store vagy Google Play) könnyedén letölthetünk. Távoli elérést ezen applikáció biztosít.

Az ily módon történő ki-és bekapcsolás lehetősége nálam akkor nyert igazán létjogosultságot, mikor Bécsben egy kávé mellett ülve, a fiam felhívott és mindenképp szeretett volna bemenni a lakásba egy számára azonnal szükséges dologért. Kulcsa ugyan volt, de a riasztóról addig még nem szóltam neki. (megj. önálló életet élő, 26 éves mérnök) Meglepetéééés…..:)

A riasztót az applikáció segítségével könnyen ki tudtam kapcsolni, majd újra élesíteni. Azt hiszem, ennek a lehetőségnek  ő pont annyira örült, mint én a felismerésnek, hogy igen(!), ez valóban működik.

A távirányítót 2000 méter távolságig (sík terepen) tudjuk használni.

Az applikáción belül minden funkciót tudunk vezérelni. Az ingatlantól lévő távolság nem jelent akadályt, csupán internetes elérhetőségre van szükségünk. De ez ma már szerencsére nem jelent nehézséget bárhol is vagyunk. Az általunk használt rendszerhez maximálisan 50 vagy 100 felhasználó tudja letölteni az applikációt és kezelheti azt.

Természetesen az egyes felhasználókhoz más-más szintű jogosultságot tudunk párosítani. Így könnyedén tudjuk szabályozni akár munkatársaink jogosultságát is, amennyiben üzleti területen használjuk.

Az AJAX vezeték nélküli riasztórendszer szabadsága vezeték nélküliségében is rejlik. Felhasználási területének lehetősége végtelen. Legyen szó akár magán- vagy üzleti bérleményről, ahol nem csak praktikus a használata, hiszen nem kell a vezetékezéssel bajlódnunk, hanem költözéskor magunkkal vihető.

A nemrég piacra dobott MotionProtect Curtain, azaz függöny mozgásérzékelő; láthatatlan infrafüggönyt hoz létre a védendő ajtó/ablak vagy akár a védendő érték(ek) elött. Beltéren és kültéren egyaránt használható.

Vélemény

Az applikáción belül könnyen beállíthatjuk mely helyiségekbe tettünk érzékelőt és pontosan milyet. A helyiségek elnevezésén túl, az adott helyiségről (vagy arra utaló) képet is fel tudunk tölteni.

Nos, itt igyekeztem az adott szoba legjellegzetesebb részét megtalálni, de ez már csak olyan női izé, hogy jól nézzen ki, mikor megnyitom az appot és eldicsekszem, mennyire egyszerű az én védelmi rendszerem kezelése. Akár külhonból is.

Nekem személy szerint tetszik, hogy végre nem a hagyományos fehér alapon piros fények játéka köszön vissza a különböző egységeken. (kivétel, ha riaszt, mert akkor bemérgesedik, azaz bepirosodik), hanem kellemes, de egyedi zöld.

A cég igen sokat ad a közönség és ezen belül a végfelhasználók megnyerésére.

A termékek arculata pont annyira fontos, mint maga a tudás.

A videó, amely bemutatja az egyes AJAX egységek felhasználási területetét, jellemzőit, tudását szintén nagy kedvencem. Itt szeretném jelezni, hogy a YouTube videó nézettségi mutatóihoz jelentősen hozzájárultam! 🙂

Igazi DIY (Do It Yourself – Szereld magad) termékről beszélünk, ahogy már nem először ezen az oldalon.

A gyártók sorra ismerik fel, hogy ez a jövő. Ebbe az irányba kell fejlődniük, fejleszteniük.

És ez az ukrán cég nem vesztegeti az idejét. Az irányt mindenképp az okos otthonok felé veszik érezhetően és ezt nyilatkozatukban is megerősítették.

Sorra nyerik a rangos szakmai megmérettetéseket és a szakmán kívül a laikus felhasználók is elismerően beszélnek róluk. Termékeik egytől-egyig könnyen szerelhetőek, installálhatóak.

Európa legdizájnosabb, legelismertebb vezeték nélküli behatolásjelzője, egy új generációs okos riasztórendszer, melyről kizárólag elfogultan tudok nyilatkozni.

Mi ez, ha nem szerelem első látásra? 🙂

  • Design
  • Megbízhatóság
  • Kezelhetőség
  • Applikáció
5
Küldés
Olvasói értékelés
5 (5 )

anikoCsrMz

Hozzászólás hozzáadása

Kattintson ide, ha hozzászólást szeretne küldeni

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .