Hírek – News

Emberszámlálás, emberszámláló rendszerek

Emberszámlálás, létszámellenőrzés, tömeg ellenőrzés

Úgy tűnik ez lesz a hosszú távú megoldás az üzletek, vendéglátóhelyek, rendezvények biztonságos újranyitására

Valamennyien a saját bőrünkön érezzük a koronavírus – COVID-19 –  járvány hatásait. Ezek közül az egyik, és talán valóban korosztálytól, nemtől, lakóhelytől függetlenül mindenkit érintő hatás a bezártságérzés. Nem tudunk kedvünk szerint találkozni szeretteinkkel, barátainkkal, ismerőseinkkel. Nem tudunk egy jóízűt beszélgetni a finoman gőzölgő kávé- vagy süteményillatban; nem hívhatjuk meg üzleti partnerünket egy ebédre vagy kávéra; nem ünnepelhetjük szülinapunkat kedvenc helyünkön, elmaradnak esküvők, rendezvények; nem sportolhatunk zárt helyen; ráadásul a hajunk is csak nő és színt vált akaratunk ellenére. Végetnemérően sorolhatnám azokat a hatásokat, melyek a koronavirussal szembeni védekezés érdekében meghozott intézkedések miatt értek minket az utóbbi több(!) mint 1 évben. A  vállalkozások, legyenek azok üzletek, vendéglátóhelyek, szolgáltatások vagy rendezvények, takarékra állították valamennyi erőforrásukat és várják az újranyitás napját. A rokonok, barátok, ismerősök, ügyfelek, vendégek pedig alig várják ezt a bizonyos napot. Egyszóval így vagy úgy, de mindannyian várjuk a nagy találkozásokat.

A szakmai ajánlás is a létszámellenőrzést támogatja

A Magyar Orvosi Kamara 2021.március 22-i közleményében korlátozni javasolja az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, mely egy nagyobb üzlethelyiség esetén szükségessé teszi az emberszámlálást, azaz a létszámellenőrzést. Az erre az intézkedésre tett javaslat észszerű és hatékony védekezést tesz lehetővé, ráadásul hosszútávon adhat megoldást valamennyi, jelenleg zárva tartó vagy csökkent kapacitással működő vállalkozásnak szinte valamennyi szektorban.

A megoldást jelentő emberszámláló, létszámellenőrző rendszerek

Ezeket a rendszereket arra tervezték, hogy a maximális kihasználtság mellett megfeleljenek a társadalmi elhatárolódás szabályainak. A társadalmi távolságtartás bizonyítottan az egyik leghatékonyabb módszer a járvány kitörése során a betegségek terjedésének csökkentésére. A biztonságos környezet kialakítása most az egyik legfontosabb feladataink közé tartozik. Az eszközök kiváltják az emberszámlálással megbízott személyzetet, akik így, az egészségügyi kockázat alól is mentesülnek. Jelentős humán erőforrást tudunk átcsoportosítani a bejáratnál történő számolásról, a sokkal fontosabb vevő- ügyfélkiszolgálásra. Nem beszélve arról, ha ez a számolósdi extra költséget is jelenthet, amennyiben külsős alkalmazottat veszünk igénybe.

Működés

Az emberszámláló rendszerek működése felhasználói szemmel igen egyszerű. Adott üzlet, vendégtér, rendezvénytér méretéhez igazítva a lehetséges maximális létszám beállítása után a rendszer figyelembe véve az érkezőket és távozókat folyamatosan monitorozza az éppen aktuális bent tartózkódók számát. A kijelző folyamatosan tájékoztatja a belépni akarókat, hogy mennyien vannak bent, illetve lehetséges-e még a belépésük. A rendszer figyelmeztet, ha ez a szám megközelíti a maximális létszámot. A rendszerek többsége online adatszolgáltatásra is képes, azaz távolról teszi lehetővé a mindenkori bent tartózkodók létszámának ellenőrzését. Felnőttek vagy gyermekek, egyedülálló személyek vagy csoportok megkülönböztethetők a nem emberi tárgyaktól, például a bevásárlókocsiktól és a babakocsiktól, pontos számlálási elemzéseket biztosítva a legforgalmasabb és a legterheltebb időszakokban is. Mindezekhez persze pontos beállítások szükségesek, melyeket hozzáértő szakemberek végeznek el.

Ár, érték, megtérülés

Minden olyan beruházás, mely nem kapcsolódik szorosan az adott vállalkozás profiljához, gondolkodóba ejti a tulajdonosokat, működtetőket. Nos, ezek a rendszerek megérik az árukat. Figyelembe véve a forgalomkiesést (ha nem tudunk megfelelni a mindenkori aktuális egészségügyi szabályoknak és így nem tudunk azonnal kinyitni vagy nyitvatartásunkat fenntartani vagy üzletünk nem a maximális kihasználtsággal működik), ezeknek az intelligens rendszereknek az ára emészthető számsort ölel fel. Természetesen nem mindegy, hogy hány bejáraton lehetséges a ki-és belépés, mennyi kamerát kell a rendszerbe integrálni stb. Mégis az a végkövetkeztetés, hogy lassan minden pénzt meg fog érni az, hogy ismét nyitva és szabadok lehessünk.

Extra

Jogos lehet a kérdés, hogy mi lesz ezekkel a beruházásokkal a későbbiekben, a COVID-on túl? Jó hír, hogy bizonyos rendszerek más területen is munkába állíthatóak. Továbbra is hasznos lehet tudni, mely időszakok a terheltebbek és melyek a kevésbé. Az üzlettér elrendezésének javítására alkalmazott áramlási útvonal követése, promóciós értékelése, személyzet tervezés és a szolgáltatási idők ellenőrzése mind-mind megadja a vállalkozások tulajdonosainak a legfontosabb mutatókat a hatékony döntések meghozatalához és ami a legfontosabb: a megtérülési idő lerövidüléséhez és a bevételek növeléséhez vezet(!)

Küldés
Olvasói értékelés
5 (6 )

anikoCsrMz

Hozzászólás hozzáadása

Kattintson ide, ha hozzászólást szeretne küldeni

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .