Hírek – News

Kutatók éjszakája programsorozat

kutatok_ejszakaja

Több mint háromezer ingyenes program várta az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján

kemia_labor

A programsorozaton pénteken és szombaton országszerte 53 településen csaknem 150 helyszínen zajlottak a programok.
Mások mellett egyetemek, középiskolák, könyvtárak, levéltárak és múzeumok csatlakoztak a Kutatók éjszakája programsorozathoz – mondta el a rendezvényről tartott szerdai sajtótájékoztatón Kardon Béla, az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont tudományos igazgatója.

kemia_labor2

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kutatók éjszakája egy összeurópai rendezvénysorozat, amelynek célja a fiatalok megnyerése a kutatói pályának, viszont a programok minden korosztály érdeklődésére számot tarthatnak. Több mint 3500 különféle ingyenes programmal várták a látogatókat. A rendezvény idén is kétnapos volt, sok helyszín szombaton is fogadta a látogatókat. A korábbi években főként a természettudományos műhelyek és a műszaki tudományok kutatói szerepeltek a rendezvényen, de most már a humán tudományok terén is egyre több program jelent meg. 

Levéltárak, könyvtárak mutatták be kutatási eredményeiket és számos múzeum is részt vett, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Természettudományi Múzeum és a százhalombattai Matrica Múzeum.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. regionális igazgatója hangsúlyozta: több tucat programot rendeztek az Ericsson Magyarország székházában. Mint fogalmazott, azért tartják fontosnak az eseményt, mert megmutathatták azt, hogy egy kutató-fejlesztő mérnök valójában mivel is foglalkozik. A látogatók megtekinthették azokat a különleges kutatólaboratóriumokat, ahol a jövő technológiái születnek, mint például az 5 G, a felhőalapú vagy az analitikai megoldások, emellett kiemelt figyelmet kapott bemutatóikon a mesterséges intelligencia, az IoT, de voltak drónok, robotok, szimulátorok és látványos fizikai kísérletek is.

ericson_building
Moskovits Ákos, Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének munkatársa elmondta:

immár 14 éve indította el az Európai Bizottság a programsorozatot, amely egy lényegesen szélesebb körű a kutatói munkát támogató uniós program, a Marie Skłodowska Curie program része. Hangsúlyozta: a tehetséges fiatalok bevonása a tudományos kutatás világába Európa jövőbeli versenyképességének záloga. Az eseménysorozat célja, hogy minél szélesebb körből, minél kiválóbb fiatal embereket nyerjenek meg a tudományos kutatói pálya számára. Elmondta, hogy a program nagy népszerűségnek örvend, évente több mint 30 országban rendezik meg. Tavaly becsléseik szerint látogatói rekordot döntött az esemény, Európában csaknem másfél millió résztvevője volt.

uni_miskolc

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy tavaly csaknem 300 ezren vettek részt a rendezvényen országszerte.
Programjaikkal Miskolcon, Szegeden és Budapesten várták a látogatókat. Az érdeklődők egyebek mellett megismerkedhettek az egyensúly-vezérelt pingvinnel, kiképezhették magukat bűnügyi technikusnak és játszhattak tudományos társasjátékokat is, továbbá volt tudományos sörfőzés is.

Elmondta, hogy több partnerük is részt vett az eseményen, így például az Európai Űrügynökség azokat a magyar fejlesztéseket mutatta be, amelyek az európai űrkutatásban hasznosultak.

A fővárosi programokat lézershow-val zárták. Miskolcon a virtuális valósággal kapcsolatos fejlesztéseket mutatták be játékos formában, emellett volt robotika bemutató, illetve önvezetőautó-verseny is. Szegeden pedig egyebek mellett az olajfaló baktériumokkal ismerkedhettek meg a látogatók.


Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke elmondta, hogy idén is a Bartók Béla úti Zipernowsky-házba várták a látogatókat, ahol ezúttal is a tudományos területen dolgozó kutató- és mérnöknők voltak a főszereplők, illetve még tudományos pályájuk elején álló diáklányok, akik érdekes bemutatókkal és kísérletekkel készültek.
A Kutatók éjszakája programjainak teljes választékát a rendezvény honlapján találhatták meg az érdeklődők.
A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy több program is előzetes jelentkezéshez volt kötve: regisztrálni a rendezvény honlapján lehetett.

rakkutatas
laboratorium

Természetesen mi sem hagyhattuk ki, hogy a Kutatók éjszakáján valamely programot ne látogassuk meg. Választásunk egy, a rákkutatással kapcsolatos előadásra esett. Már az előadás neve is kiváncsiságot ébresztett bennem, hiszen ez a betegség a Föld népességének jelentős (ha nem a legnagyobb) részét érinti. Aggodalommal töltött el, hogy vajon hogyan lehet egy betegségről és annak jelenlegi kutatási eredményeiről laikusoknak beszélni anélkül, hogy maga az előadás ne veszítse el tudományosságát, de ugyanakkor a szükséges mértékben meg is tartsa azt. Ahogy ez a mondat megfogalmazódott bennem, azonnal érztem valami antagonisztikus ellentétet.
Mondani is, meg nem is; ráadásul megértetni valamit, amit talán nem is lehet doktori fokozat nélkül felfogni, egyáltalán nem tűnt egyszerű feladatnak. 
Nem árulok el titkot, volt akinek ez sikerült!

Dr. Füredi András rákkutató előadása egyszerre volt tudományos, érthető és helyenként pont annyira humoros, hogy mi a hallgatóság valóban élvezzük az előadás minden percét.

Én személy szerint sajnálom, hogy csak 50 perces volt, mert abban a közel egy órában úgy éreztem magam, mint egykori egyetemista hallgató, aki a kedvenc professzorának előadásán ül és nem akarja, hogy vége legyen az órának.
50 percbe belesűríteni a betegség bizonyíthatóan legkorábbi felbukkanását, kialakulásának okait, megemlíteni leggyakrabban előforduló tipusait, levezetni hogyan “tanulnak” a tumorok és válnak rezisztenssé egy-egy beavatkozásra, statisztikákat mutatni és azokat elmagyarázni, az előadás közben megválaszolni a felmerülő kérdéseket és mindezt érthetően, és megérthetően közvetíteni a hallgatóság felé mindenképpen  lenyűgöző volt.

És bár egyértelművé vált, hogy ennek a betegségnek az ellenszerét megtalálni a tumorok agresszív mivolta és végtelennek tűnő tanulékonysága miatt nem olyan egyszerű; az előadás végén megemlített teljesen újszerű megközelítés ismét felvillantja a reményt e félelmetes betegség gyógyíthatóságára.

Küldés
Olvasói értékelés
5 (6 )

anikoCsrMz

Hozzászólás hozzáadása

Kattintson ide, ha hozzászólást szeretne küldeni

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .