Hírek – News

Mesterséges intelligencia az egészségünkért

cancer_content

A mesterséges intelligenciának óriási szerepe lehet az egészségügyi diagnosztikában itthon is, elsősorban a mammográfiában és a vastagbélrák-szűrésben

Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa hétfőn Budapesten a Semmelweis Egyetem mint a mesterséges intelligencia motorja a népegészségügyben című szakmai találkozón fentieket emelte ki és a következőkről tájékoztatott:
A 2020-ban induló mesterségesintelligencia-akcióterv kiemelt területként kezeli az egészségügyet. Azt szeretnék, ha a jelenleg kezeléscentrikus magyar egészségügyben nagyobb szerepet kapnának a szűrővizsgálatok. Hozzátette, hogy a korán felismert betegségek kezelése hatékonyabb és végső soron kevesebbe is kerül. A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a mesterséges intelligencia nem helyettesíti, sokkal inkább segíti az egészségügyben az emberi munkavégzést. Az a cél, hogy az automatizált diagnosztika kiszűrje az egészséges mintákat és a szakembereknek már csak a normálistól eltérő esteket kelljen vizsgálniuk.
2018 végén megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció, egy “jogi forma nélküli együttműködési fórum”, amelynek egyik legfontosabb feladata a mesterségesintelligencia-stratégia kidolgozása széles szakmai egyeztetésekkel. A stratégia “három beavatkozási területe” az adattermelés, a kutatás, fejlesztés, innováció, valamint a társadalmi tudatosítás, tehát a “széleskörű társadalmi megértés elősegítése”.
Merkely Béla, Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy az ITM tématerületi kiválósági programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el az intézmény. Ennek köszönhetően 11 transzlációs alprojektben használják a mesterséges intelligencia módszereit. Szólt arról is, hogy az innováció fontos része az egyetem mindennapi tevékenységének. A klinikai gyakorlatban ugyanis naponta szembesülnek olyan feladatokkal, amelyek szükségessé teszik az újabb és újabb diagnosztikus vagy terápiás technológiákat.

Küldés
Olvasói értékelés
5 (2 )

anikoCsrMz

Hozzászólás hozzáadása

Kattintson ide, ha hozzászólást szeretne küldeni

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .