Smart Home - Okos otthon

Qolsys IQ Panel 4 Smart Home -okos otthon megoldás

qolsys-iq-panel-4-smart-home

Qolsys IQ Panel 4 Smart Home – okos otthon megoldás a Johnson Controlstól mostantól széles körben elérhető. És bár a hír igaz, hazánkba várhatóan valamikor az év első felében érkezik majd.

A késlekedés oka leginkább abban keresendő, hogy az elsősorban az USA piacát megcélzó biztonságtechnikai-, életvédelmi- és életminőség javító, minden ízében smart home (okos otthon) rendszer mögött értelemszerűen az USA-ban működő legnagyobb távfelügyeleti cég, az Alarm.com áll. Így ahhoz, hogy a cikkben bemutatásra kerülő valóban a jövő technológiáját használó, ugyanakkor rendkívüli módon ügyfél- és felhasználóbarát kezelőpanel minden funkciója kihasználható legyen és egyben megfelejen a hazai előírásoknak is, a megoldás még egy picit várat magára.
De megnyugtatásként elárulhatjuk, hogy a megoldás már nincs is olyan messze.
A Qolsys intelligens rendszerről naprakész információkat, funkció- és termékismertetőket a Qolsys Smart Home oldalon találtok.

Qolsys IQ Panel 4
Az IQ Panel 4, a Qolsys IQ Panel 2 Plus-t váltja fel.

A júliusi bevezetést követően az IQ Panel 4  egy korábbi fejlesztést vált fel, mint a cég következő generációs technológiája a biztonsági és intelligens otthoni berendezésekhez. A Johnson Control következő generációs biztonsági és intelligens otthoni panelje az All-In-One IQ Panel 4.
A termék hivatalosan november elsején jelent meg  a júliusi bevezetést követően. A két időpont között a panelt kis példányszámban kiküldték a forgalmazóknak, hogy azt bárki megvásárolhassa és részt vehessen egy kisérleti programban, melynek során kipróbálhatták az újdonságot és visszajelezhettek a vállalatnak akár pozitívan, akár negatívan, vagy konkrét javaslatokkal.

Először is vessünk egy pillantást a motroháztető alá, az új panel néhány összetevőjére és funkciókészletére.

Az IQ Panel 4 nagy teljesítményű, 2 GHz-es Qualcomm processzor (MSM8953), amely nyolc maggal rendelkezik. Ez elég nagy ugrás a Qolsys IQ Panel 2 Plus-hoz képest, a vállalat legelőzőbb iterációjához képest, amely négymagos processzorral volt felszerelve. Ebben rejlik a vállalat azon állításainak igazolása, hogy gyorsabb sebességet és nagyobb hatótávolságot biztosít az LTE, a WiFi, a Z-Wave, a Bluetooth, a PowerG és a hagyományos biztonsági vezeték nélküli hálózatokon.

Az új panel ismét 7 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik. A korábbi 5 megapixeles kamerát 8 megapixelesre fejlesztették a lencse szögének állítására szolgáló flex-tilt funkcióval, a hatástalanítási fotók, a bekukucskálós és riasztási videók készítéséhez.
Az új QuadSound hangszórórendszer lehetővé teszi a Bluetooth-on keresztüli zenei streaminget, a SmartMount telepítési rendszer pedig egyszerű falra vagy asztali állványra való felszerelést biztosít. Még egy új IQ Base asztali állványra szerelhető mélynyomó is van, amely segít feldobni a hangzást.

Qolsys IQ Panel Az IQ Panel 4 Dual SRF technológiával is visszatér, amely két útvonalat kínál a biztonsági és életvédelmi eszközök számára, a PowerG mellett a hagyományos biztonsági protokollokat (319,5 MHz, 345 MHz vagy 433 MHZ) használva. Ez lehetővé teszi a nagy hatótávolságú, biztonságos, titkosított vezeték nélküli kapcsolatot a meglévő, hagyományos biztonsági vezeték nélküli eszközökkel való kompatibilitással.

A vállalat azt állítja, hogy minden rádiót finomhangolt, hogy javítsa a hatótávolságot, a telepítési időt és a jobb felhasználói élményt. A Team Qolsys agytrösztje azt szeretné, ha tudná, hogy az IQ Panel 4 kifejlesztéséhez több mint 10 évnyi hardverfejlesztést, 32 szoftverfrissítést és bőséges ügyfél-visszajelzést használtak fel.

A mindenható VOC

Az IQ Panel 4 fejlesztésének és végleges kialakításának döntő szempontjaként a vásárlói visszajelzések (VOC – voice of customer) összegyűjtésének folyamata sokkal több volt, mint a kezdeti szoft bevezetés.
Erre még kitérünk, de Jeremy McLerran, a Johnson Controls globális biztonsági és intelligens épületek marketingjéért felelős igazgatója elmondta, hogy a kereskedő partnerektől újra és újra kapott visszajelzések közül az egyik: “A változás nehéz”.

Ez a három szó motiválta a csapatot, hogy megőrizzék a kereskedők ismeretségét a korábbi panel-iterációkkal. A lényeg az, hogy a kereskedők nagyon elfoglaltak. Egy új termék vagy technológia bevezetése szép dolog, de ez azt is jelenti, hogy újra kell képezni a személyzetet. Ezért az IQ Panel 4-re való könnyű átállás biztosítása kiemelkedő fontosságú volt, beleértve az Alarm.com háttérrendszerrel való együttműködést is.

“Tényleg mindent igyekeztünk átvinni az új panelre. A felhasználói felület pontosan ugyanaz. A telepítési folyamat pontosan ugyanaz. Még az ügyfélképzés is pontosan ugyanolyan az ügyfélfelületen” – mondja McLerran.

A forgalmazókon keresztül történő szoft bevezetés mellett a csapat több kísérleti programot is végrehajtott, körülbelül két évvel ezelőtt kezdődően. Egy belső programban mintegy 200 ember vett részt, az alkalmazottak, volt munkatársak, barátok és családtagok segítségével, akiket a panel tesztelésére toboroztak.

“Egy egész csapatunk foglalkozik azzal, hogy meghallgassa ezeket a különleges tapasztalatokat, hibákat és problémákat keressen” – mondja McLerran. “Voltak esetek, amikor olyasmit találtunk, ami miatt teljesen ki kellett vonnunk a hardvert, és új hardvert kellett küldenünk nekik. Többször is végeztünk ilyen módosításokat.”

A résztvevők hetente kaptak “házi feladatokat”, hogy például teszteljék a perifériák telepítését, és beszámoljanak a tapasztalatokról. Az egyik feladat szerint nagy hatótávolságú PowerG-érzékelőket kellett elhelyezniük otthonuk különböző részein. Más eszközök között szerepelt egy újonnan kifejlesztett intelligens vízcsap, amelyet McLerran szerint vízvezeték-szerelő nélkül is be lehet szerelni. Az eszköz a meglévő vízcsapokra rögzíthető, és Z-Wave-en keresztül működik.

“Tehát nem csak a telepítés élményét akartuk – könnyen telepíthető és párosítható a panellel? – hanem a kis vízérzékelőket is, amelyeket minden mosogató alá, a vízmelegítő alá helyezünk” – magyarázza. “Azt akarjuk, hogy az ‘árvizet’ lehessen elkerülni. Azt akarjuk, hogy valóban öntsön mellé egy kis vizet, és nézze meg, hogy ez valóban riasztást ad-e a panelen, de aztán a vízszelepet is beindítja, hogy elzárja a vizet”.”

Júniusban a vállalat vezető márkakereskedői kezdték meg a panel átvételét, lehetővé téve, hogy műszaki csapataik részt vegyenek egy átfogó tesztelési és felülvizsgálati időszakban. A különböző kísérleti és tesztcsoportok visszajelzéseinek összegyűjtése sokrétű volt, beleértve egy “Qolsys and Alarm.com Installers” elnevezésű zárt Facebook-csoportot, amelynek mintegy 3000 tagja van.

“A véleményük fantasztikus volt” – mondja McLerran. “És voltak olyanok is, ahol azt kérdezték: ‘Várjunk csak, miért csináltad ezt? Nem értjük, miért csináltad ezt. Ez nem volt olyan fontos számunkra”.”

Qolsys IQ-Panel-4-Music-Streaming

A zenei streaming volt az egyik ilyen fejfájás néhány kereskedő számára. A panel négy darab 4 wattos hangszórója túlzásnak tűnt, és ki akar egyébként is zenét streamelni egy biztonsági panelen? Miért nem fordítja ezeket az erőforrásokat más funkciókra?

A válasz? A vállalat nem a zenei streaming funkciót tűzte ki célul; ez a funkció már be van építve az Android szoftverbe. Ehelyett költségcsökkentő intézkedés volt, miközben jobb kétirányú hang- és általános hangminőséget biztosít olyan dolgokhoz, mint a képernyőn megjelenő videós oktatóanyagok. A hangszórórendszer orvosolta azt a visszatérő panaszt is, hogy az IQ Panel 2 nem elég hangos.

“Úgy gondoltuk, ha igazán jó hangszóróink vannak, nincs szükségünk külön szirénára a panelben. Ez segít csökkenteni a költségeket. Ha nincs több sziréna, akkor a hangszórókon keresztül is lejátszhatjuk a riasztásokat. A hangszórókon keresztül lejátszhatunk olyan hangokat, mint a telefon csatlakoztatása, a csengőhangok, a hangok, az ajtónyitás és hasonló dolgok” – magyarázza McLerran.

All-in-One processzor

A McLerran szerint az IQ Panel 4 okta-core processzora új szabványt állít fel a biztonsági iparban, biztosítva a panel jövőjét arra a napra, amikor az új funkciók és szoftverkövetelmények nagyobb feldolgozási sebességet igényelnek.
“A [Qualcomm MSM8953] megtalálja a megfelelő egyensúlyt aközött, amit a kereskedőink hajlandóak kifizetni, és aközött, hogy milyen sebességre van szükségünk” – mondja.
A panel széles körű integrációt kínál az Alarm.com interaktív szolgáltatásaival és alkalmazásával, amely lakossági, KKV-k/kereskedelmi, wellness, építőipari és MDU/multifamily támogatást nyújt – mindezt ugyanazon az IQ platformon.
Az egyik példa arra, hogy az extra feldolgozási teljesítmény kifizetődik, a beépített 8MP-es panel kamera, amely most már képes élő videó streamet kezelni, ha az Alarm.com alkalmazásból elérhető.

SMART-HOME-IQ-4-PANEL “Tudtuk, hogy ennek eléréséhez a processzornak több mint kétszeresére kell nőnie. Amikor azt mondjuk, hogy 4-magosról 8-magos processzorra váltunk, az nem a sebesség megduplázását jelenti – valójában sokkal gyorsabb” – mondja McLerran.
Majd így folytatja: “Ezenfelül egy 4-magos processzorról egy modulon lévő 8-magos rendszerre váltottunk. Tehát amikor a Qualcomm ezeket a dolgokat nekünk építi, akkor nem csak egy gyorsabb processzorról van szó, hanem közel 132 különböző alkatrészt vettünk, amelyek az IQ Panel 2 egyedi alkatrészei voltak, és mindet egyetlen modulban egyesítettük”.”
Ez nem csak a teljesítményt növeli – tekintve, hogy ez egy minden egyben komponens, amelyet úgy terveztek, hogy együtt működjön -, de a vállalatnak sikerült enyhítenie a jelenlegi ellátási lánc kihívásait is. Vegyük például: a modulkoncepcióra való áttéréssel 132 különböző hibapontot sikerült kiküszöbölni.
“Így nem csak jobb teljesítményt tudunk kihozni belőle, hanem exponenciálisan javíthatjuk az ellátási láncunkat is – teszi hozzá McLerran.

A vállalat az új kiadást egy sor képzési webináriummal és heti technikai workshopokkal támogatja, amelyeken olyan funkciókat oktatnak, mint az élő válaszadás, a videós ajtócsengő, a Bluetooth hatástalanítás, a zenei streaming, a beépített üvegtörés és még sok más.

A fent leírtakból személy szerint én, könnyen levontam a tanulságokat.

Mikor egy termékfejlesztés – mely terméknek igencsak piacképes alapjai voltak- úgy fejeződik be, hogy azt végfelhasználók és hozzáértő szakemeberek valós élethelyzetekben tesztelik; majd a visszajelzések alapján tovább alakítják, hogy mégjobban megfeleljenek a végfelhasználói igényeknek, figyelembe véve a szakmai követelményeket, annak a terméknek a sikere garantált. Persze pontosan tudom, hogy a fejlesztés mindig sok pénzt emészt fel. A megtérülés pedig nem csak az igény meglététől, hanem a piac nagyságától is erősen függ. Szerencsére az USA piaca kellően nagy, a fejlesztések megtöréntek, a termék és a rendszer kész.

Qolsys IQ Panel 4 Smart Home Abban is biztos vagyok, hogy a magyarországi piac is eléggé éhes már egy valódi All-In -One Smart Home rendszerre. Egy olyan rendszerre, ahol minden és mindenki kommunikál mindennel és mindenkivel. Nincsenek lefedetlen területek, mert az egyik rendszer nem szereti eléggé a másikat, vagy mert egy adott rendszer belekényszerít megalkuvásokba.
A jövőt bár mindenki kutatja, de igazából senki nem ismeri pontosan. Az egyes rendszereknek már nem csak a mának kell megfelelniük, hanem készen kell állniuk a jövő változásainak befogadására, működőképesnek  és nyitottnak kell lenni az új lehetőségekre. És úgy tűnik, a nem is oly távoli jövőben, a különböző rendszereknek is el kell fogadniuk egymást, hogy folyamatosan tudjanak fejlődni sőt, egyáltalán életben tudjanak maradni.

A Qolsys rendszer egyet jelent elfogadni és használni az intelligens és innovatív biztonsági eszközöket, csatlakozni bármilyen otthoni automatizálási eszközhöz és mindezt 100%-os mértékben irányítani, kontrolálni otthonunkban vagy bármilyen tipusú, akár kereskedelmi ingatlanainkban.

Qolsys, Quality of Life System. Nomen est omen.

forrás: Rodney Bosch /Security Sales&Integration, Qolsys.com

Küldés
Olvasói értékelés
5 (2 )

anikoCsrMz

Hozzászólás hozzáadása

Kattintson ide, ha hozzászólást szeretne küldeni

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .